Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – jakie jest ich zadanie oraz dlaczego warto zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty?

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – jakie jest ich zadanie oraz dlaczego warto zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty? - zdjęcie

Antyoksydanty, czyli inaczej "związki młodości", hamują procesy utleniania w naszym organizmie. Usuwając tzw. wolne rodniki pomagają w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia przez długi czas.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • antyoksydant - co to jest i jak działa?
  • antyoksydanty w diecie
  • jak zaplanować jadłospis, aby cieszyć się zdrowiem i młodością
  • jaki jest związek między antyoksydantami a chorobami nowotworowymi.

Interesuje Cię temat zdrowego odżywiania oraz suplementacji? Przeczytaj nasz artykuł o kwasie askorbinowym: Witamina C - właściwości i źródła. Jakie są skutki niedoboru lub nadmiaru witaminy C?

Do czego służą antyoksydanty w organizmie człowieka?

Przeciwutleniacze, jak inaczej nazywane są antyoksydanty, są naturalnymi substancjami, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Ich dodatkowych działaniem jest spowalnianie procesów starzenia. Działanie antyoksydacyjne wykazuje zarówno spożywanie produktów zawierających dużą dawkę witaminy C, A i E, jak i zażywanie suplementów czy traktowanie skóry wysokiej jakości kosmetykami, które na liście składników posiadają wspomniane związki.

Jak działają najsilniejsze antyoksydanty? Przede wszystkim - hamują reakcje utleniania zachodzące na poziomie komórkowym. Już niewielkie dawki antyoksydantów blokują powstawanie wolnych rodników. Te ostatnie to cząsteczki posiadające wolny elektron, powstające w trakcie oddychania komórkowego. Wolne rodniki przez fakt posiadania wolnego elektronu mają tendencję do "podbierania" elektronów od innych cząsteczek, powodując tym samym reakcję łańcuchową. W ograniczonym zakresie proces ten ma zbawienne dla organizmu skutki - w ten sposób komórki "uczą się" o wirusach i bakteriach. Jeśli jednak wolnych rodników jest zbyt dużo, jesteśmy bardziej podatni na rozwijanie się chorób takich jak miażdżyca, nowotwory czy cukrzyca. Naturalne polifenole zapobiegają takiemu rozwojowi wypadków.

Czym jest stres oksydacyjny i jakie jest jego powiązanie z antyoksydantami?

Być może słyszałeś o zjawisku, jakim jest stres oksydacyjny. To wynik zaburzonej równowagi między procesami prooksydacyjnymi a antyoksydacyjnymi. Mówiąc prościej, to sytuacja, gdy w organizmie dochodzi do nadmiernego nagromadzenia wolnych rodników, inicjujących uszkodzenia na poziomie komórkowym.

Kiedy dochodzi do stresu oksydacyjnego? Na przykład na skutek nadmiernego stresu, ale również palenia papierosów czy nieodpowiedniego odżywiania. Stres oksydacyjny związany jest także z wiekiem - im jesteśmy starsi, tym lepiej zadbać o naturalne antyoksydanty w naszej diecie.

Jak zaplanować dietę bogatą w antyoksydanty?

Jeśli zależy Ci na tym, aby urozmaicić swoją dietę o witaminy i antyoksydanty, koniecznie sięgaj po warzywa i owoce sezonowo dostępne w Twojej lokalizacji. Zimą wskazane jest kupowanie mrożonek, ponieważ są one równie dobrym źródłem składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Antyoksydanty w tabletkach są również dobrym rozwiązaniem jako uzupełnienie codziennej diety - pamiętaj jednak, że żaden preparat nie powinien być zażywany przez dłuższy czas bez konsultacji z lekarzem. Co ważne - witamina A i E nie powinny być przyjmowane w dużych ilościach, ponieważ stosunkowo łatwo je przedawkować. Nie jest to możliwe bezpośrednio z żywności, jednak już z suplementów - tak. Dowiodły tego badania prowadzone od połowy ubiegłego wieku, w których zauważono korelację między zwiększoną zachorowalnością na choroby układu krążenia a wysokim stężeniem syntetycznej witaminy E i A w krwi pacjentów.

Gotowanie, smażenie i pieczenie może zmniejszać ilość antyoksydantów w pożywieniu, jednak nie eliminuje ich całkowicie. Gdy nie jest możliwe spożywanie warzyw i owoców na surowo - jedz je po obróbce termicznej. Ciekawostka na koniec: likopen zawarty w pomidorach po długotrwałym gotowaniu jest nawet lepiej przyswajalny, niż na surowo!

Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?

Jakie są najsilniejsze antyoksydanty dostępne za grosze na sklepowej półce? Poniżej znajdziesz ich listę:

  • papryka
  • cytrusy
  • czarna porzeczka
  • borówki
  • winogrona
  • aronia
  • natka pietruszki
  • karczochy
  • olej słonecznikowy dobrej jakości
  • pestki dyni
  • marchewka
  • tuńczyk
  • jajka
  • mleko pełnotłuste
  • orzechy dowolnego rodzaju
  • śledzie
  • ciecierzyca i soczewica
  • suszone śliwki
  • jarmuż
  • szpinak.

Jakie są najsilniejsze antyoksydanty?

Jeśli chodzi o neutralizowanie wolnych rodników już wiesz, że najważniejsze są antyoksydanty. Lista produktów je zawierających znajduje się powyżej - na jej podstawie być może wysnułeś już wnioski, czym tak naprawdę są omawiane antyoksydanty. Przede wszystkim, nie jest to jednolita grupa związków. Zaliczamy do nich zarówno witaminy (głównie witaminę E, witaminę A i witaminę C), ale również luteinę, zeaksantynę i likopen. Działanie antyoksydacyjne wykazują także tzw. substancje nieodżywcze - karotenoidy (odpowiedzialne za charakterystyczny kolor marchewki) i flawanoidy.

Antyoksydanty a choroba nowotworowa

Flawanoidy występują w warzywach, owocach, orzechach, strączkach, gorzkiej czekoladzie, a nawet zielonej i czarnej herbacie. Obecne są również w czerwonym winie, kawie i gorzkim kakao. Ich głównym działaniem jest niwelowanie procesów odpowiedzialnych za rozwijanie się miażdżycy oraz nowotworów. O tym, jak dobrze wpływają flawanoidy na ludzkie zdrowie świadczą statystyki obejmujące narody krajów śródziemnomorskich - ich tradycyjna dieta obfituje nawet w 1000 mg flawanoidów dziennie, co koreluje ze stosunkowo niską zachorowalnością na wymienione choroby na tych terenach. Dla kontrastu, na drugim biegunie znajduje się Polska, w której spożycie flawanoidów jest bardzo niskie, a zachorowalność na miażdżycę i nowotwory należy do jednych z najwyższych w Europie.

Regularne spożywanie antyoksydantów - zarówno w naturalnej, jak i syntetycznej formie suplementów - może znacząco opóźnić procesy starzeniowe i chronić przed rozwijaniem się nowotworów. Niezwykle ważny jest jednak również zrównoważony tryb życia, na który składają się unikanie dymu tytoniowego, dbanie o aktywność fizyczną i odpoczynek. To właśnie w czasie snu i relaksu dochodzi do regeneracji organizmu, a także usuwania wolnych rodników.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem